Specjalnie dla Magdy:)
Napisalam tak szczegolowo ,bo moze ktos skorzysta ,kto nigdy nie robil rogalikow:)A zatem zaczynamy:
pol kilo maki
250g margaryny lub masla
3 jajka
3 lyzki smietany kwasnej(ja dodaje angielska double cream)
3 lyzki cukru
50g drozdzy
Make, tluszczi 2 lyzki cukru wlozyz do miski i rozdrobnic jak na jablecznik nastepnie wlac drozdze i wbic jajka.Zagniesc
Nalozyc na kazdy trojkacik dzem lub powidla (lepiej zeby mialo gesta konsystencje, zeby nie wyciekalo).Zawijac od szerszej strony do wezszej.Kiedy urosna na blaszce posmarowac rozbeltanym bialkiem i piec 20 minut w temp.190 stopni.
Napisze ,ze to przepis od mojej tesciowej a jej rogaliki sa naprawde swietne, moje niestety takie nie wychodza:(sa dobre ale inne:)
Smacznego
ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty!!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają.
Tak, tak, te rogaliki każdemu wychodzą inaczej; ja dostałam przepis od koleżanki i dałam go mojej siostrze. I co?! każde smakują inaczej - ale wszystkie są równie pyszne!!!
OdpowiedzUsuńNinka.
Ciesze sie,ze chcecie je zrobic:)powodzenia:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńooo Bardzo dziekuje. Ja talent kulinarny mam sredni ale juz pierwsza wzmianka o tych rogalikach obudzila we mnie : chec :)
OdpowiedzUsuńMoze zrobie jeszcze w ten weekend. A drozdze dodajesz suche czy swieze?/ bo to wtedy inne poporcje sa..
dodaje swieze, ale suchych zawsze sie uzywa o polowe mniej:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zycze udanego pieczenia:)
Szkoda, że nie można się nimi poczęstować. Akurat herbatkę sączę - byłyby w sam raz. Taaakieee apetyczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa mam bardzo podobny przepis od mojej śp.babci. Tylko ja moczę w rozbełtanym jajku i potem w grubym cukrze. A zamiast marmolady (najlepsza różana) dawałam też czekoladę.
OdpowiedzUsuńMilenko szkoda:(Z czecia bym sie podzielila:)
OdpowiedzUsuńNerula musze kiedys sprobowac takich Twojej babci:))
Witaj Dominiczko, masz bardzo piękne prace w swoim dorobku. Podusie i chusteczniki najbardziej mnie urzekły, bo ja niestety nie szyję. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńDodaję sobie do zakładek, zrobię z dziećmi :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam! Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńJednak bez dzieci je robiłam, ale i tak zabawa fajna :)
ciesze sie Madziu ,ze smakuja:)
OdpowiedzUsuńOj, ale mam smak na te rogaliki. Moja Mamusia piekła takie z serem, z makiem i z powidłami śliwkowymi. Były niebiańsko pyszne. Rozmarzyłam się ...
OdpowiedzUsuńprzepis znalazłam przypadkowo, bardzo łatwy, szybki. Zrobiałam rogaliki wczoraj, dzisiaj znów, bo po wczorajszych nie ma śladu. Bardzo pyszne, mimo że pierwszy raz robiłam. Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń