prezent od mojego mężusia

pomożmy Ani

środa, 13 lipca 2011

Przepis na rogaliki


Specjalnie dla Magdy:)


Napisalam tak szczegolowo ,bo moze ktos skorzysta ,kto nigdy nie robil rogalikow:)A zatem zaczynamy:


pol kilo maki
250g margaryny lub masla
3 jajka
3 lyzki smietany kwasnej(ja dodaje angielska double cream)
3 lyzki cukru
50g drozdzy


1 lyzke cukru,3 lyzki smietany i drozdze wymieszac.
Make, tluszczi 2 lyzki cukru wlozyz do miski i rozdrobnic jak na jablecznik nastepnie wlac drozdze i wbic jajka.Zagniesc


Mozna odczekac 30 min.potem podzielic na 5 czesci.Rozwalkowac placki i podzielic na 8 czesci czyli



Nalozyc na kazdy trojkacik dzem lub powidla (lepiej zeby mialo gesta konsystencje, zeby nie wyciekalo).Zawijac od szerszej strony do wezszej.Kiedy urosna na blaszce posmarowac rozbeltanym bialkiem i piec 20 minut w temp.190 stopni.

Napisze ,ze to przepis od mojej tesciowej a jej rogaliki sa naprawde swietne, moje niestety takie nie wychodza:(sa dobre ale inne:)


I to wszystko :)
Smacznego

17 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis:)
    Świetnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, te rogaliki każdemu wychodzą inaczej; ja dostałam przepis od koleżanki i dałam go mojej siostrze. I co?! każde smakują inaczej - ale wszystkie są równie pyszne!!!
    Ninka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie,ze chcecie je zrobic:)powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo Bardzo dziekuje. Ja talent kulinarny mam sredni ale juz pierwsza wzmianka o tych rogalikach obudzila we mnie : chec :)
    Moze zrobie jeszcze w ten weekend. A drozdze dodajesz suche czy swieze?/ bo to wtedy inne poporcje sa..

    OdpowiedzUsuń
  6. dodaje swieze, ale suchych zawsze sie uzywa o polowe mniej:)
    pozdrawiam i zycze udanego pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie można się nimi poczęstować. Akurat herbatkę sączę - byłyby w sam raz. Taaakieee apetyczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam bardzo podobny przepis od mojej śp.babci. Tylko ja moczę w rozbełtanym jajku i potem w grubym cukrze. A zamiast marmolady (najlepsza różana) dawałam też czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Milenko szkoda:(Z czecia bym sie podzielila:)
    Nerula musze kiedys sprobowac takich Twojej babci:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Dominiczko, masz bardzo piękne prace w swoim dorobku. Podusie i chusteczniki najbardziej mnie urzekły, bo ja niestety nie szyję. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodaję sobie do zakładek, zrobię z dziećmi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie upiekłam! Pyszne są :)
    Jednak bez dzieci je robiłam, ale i tak zabawa fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciesze sie Madziu ,ze smakuja:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, ale mam smak na te rogaliki. Moja Mamusia piekła takie z serem, z makiem i z powidłami śliwkowymi. Były niebiańsko pyszne. Rozmarzyłam się ...

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis znalazłam przypadkowo, bardzo łatwy, szybki. Zrobiałam rogaliki wczoraj, dzisiaj znów, bo po wczorajszych nie ma śladu. Bardzo pyszne, mimo że pierwszy raz robiłam. Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń